50 GK Questions on Union Budget & Economic Survey | Latest Survey 2019

50 GK Questions on Union Budget & Economic Survey | Latest Survey 2019

Shakeel Anwar

Budget is nothing however a declaration of expenditure and income. Based on Article 112 of this Constitution, “the Union Government lays a statement of the believed receipts and spending for the year, from April 1 to March 31, before both the homes of Parliament”.

The definition of spending plan comes from the old word that is french this means bag. It’s a quantified monetary plan for current, previous and future income and spending regarding the Central Government.

50 GK Questions on Union Budget & Economic Survey

1. Which associated with statement that is following proper about Budget?

We. It really is a declaration of budget for a future period, aiming proposed expenditure and method of financing it.

II. Article 111 regarding the Constitution calls for the federal government to provide to Parliament a declaration of projected receipts and spending in respect of each year that is financial.

Choose correct one:

D. Neither I nor II

Ans: A

2. Which for the following is related to your process Green’ objective?

A. Creation of tomato, onion and potatoes

B. Creation of tomato, chili and potatoes

C. Creation of pulses, onion and potatoes

D. Manufacturing of tomato, pulses and rice

Ans: A

3. Which of this following policy (Yojna) bring 5 lakh acres under natural agriculture?

A. Shyama Prasad Mukherji Rurban Mission

B. Pramaparagat Krishi Vikas Yojna

C. Pradhan Mantri Krishi Sichai Yojna

D. PM Fasal Bima Yojna

advance financial interest rates

Ans: B

4. Which Bill had been proposed become passing to resolve dilemmas in infrastructure agreements, PPP and Public Utilities?

A. Experience Development Programme

B. Businesses Amendment Bill

C. Public Utility Resolution of Disputes Bill

D. Goods & Services Tax

Ans: C

5. Provider Tax become exempted on general insurance coverage schemes under which scheme:

A. Companies Amendment Bill

B. Shyama Prasad Mukherji Rurban Mission

D. NIRMAYA Scheme

Ans: D

6. Consider the statement that is followings) is/are related towards the yearly financial record (Budget)

We. The yearly financial record is split into three parts, consolidated fund, contingency investment and account that is public.

II. All revenues raised by the us government, cash lent and receipts from loans provided by the us government movement to the consolidated investment of Asia.

III. Article 112 of this Constitution requires the us government to provide to Parliament a declaration of believed receipts and spending in respect of each and every financial 12 months.

Find the proper statement (s):

Ans: D

7. Which associated with after Yojna provided premium that is nominal highest ever payment in case there is crop loss?

A. PM Fasal Bima Yojna

B. PM Krishi Sinchai Yojna

C. Shyama Prasad Mukherji Rurban Mission

D. Pramaparagat Krishi Vikas Yojna

Ans: A

8. Consider the statement that is followings) is/are related towards the MUDRA Yojna.

We. It’s been at first created as a wholly owned subsidiary of Small Industries Development bank of Asia (SIDBI) with 100% capital being added by it.

II. Relating to this joyna, loan is granted through Mudra bank card by having a credit that is pre-assigned and also the payment tenure can be as high as 7 years.

Code:

C. Both We and II

D. Neither I nor II

Ans: C

9. Which associated with after scheme is linked to the administration and transformation of cattle dung and solid in farms to Compost, fertilizer, bio-gas and bio-CNG?

A. Galvanizing Organic Bio-Agro Resources Dhan

B. Swachchh Bharat Abhiyan

C. Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Beema Yojna

D. Prime Minister Krishi Sinchai Yojna

Ans: A

10. Consider the statement that is followings):

We. Budget is the method of planning business quotes

II. Budgetary control could be the methods to achieve performance on such basis as budget

Which associated with the statements that are following proper about spending plan, budgeting & budgetary control?

C. Both We and II

D. Neither I nor II

Ans: B

11. Consider the next statement (s) is/are true about spending plan, budgeting & budgetary control.

We. Budgetary control is just a wider concept whereas Budget and budgeting are narrower ideas

II. Budget is the method of planning company quotes.

Which for the after statements is/are proper?

C. Both We and II

D. Neither I nor II

Ans: A

12. In line with the 2018-19 spending plan message of Arun Jaitley, Asia reaches 3rd ranking based on exactly what?

A. Purchasing Energy Parity (PPP)

B. Gross product that is domesticGDP)

C. Agricultural Prodution

D. Foreign Direct Investment (FDI)

Ans: A

Author: nelly tek

Share This Post On